Rauman uimarantojen veden laatu on hyvä

Rauman kaupungin yleisten uimarantojen veden laatu on hyvä. Virallisesti uimakausi alkoi keskiviikkona 15.6. EU-rannoilta eli Otanlahden, Saharannan ja Lapin uimarannoilta sekä Bergströmin lammelta otettiin ensimmäiset näytteet maanantaina 6.6. Rantasaunojen ja muiden pienten yleisten uimarantojen uimavedestä otettiin näytteet viime viikolla.

Otanlahden uimarannalta uimavesinäytteet otetaan kerran viikossa ja Saharannan uimarannalta joka toinen viikko. Bergströmin lammelta ja Lapin uimarannoilta uimavesinäytteet otetaan kesän aikana kerran kuukaudessa. Uusimmat näytteet EU-rannoilta on lähetetty tutkittaviksi maanantaina 20.6. Tulokset valmistuvat loppuviikosta. Rantasaunojen ja muiden pienten yleisten uimarantojen uimavedestä otetaan seuraavan kerran näytteet viikolla 28.

Uimaveden laadunvalvonnassa tutkitaan säännöllisesti suolistoperäisten enterokokkien ja Escherichia coli -bakteerin pitoisuuksia. Tutkimusten tarkoituksena on havaita mahdollinen ulosteperäinen uimaveden saastuminen. Ulosteperäisesti saastuneessa uimavedessä uimiseen liittyy sairastumisriski. Vedessä saattaa olla erilaisia tautia aiheuttavia bakteereita, viruksia ja alkueläimiä. Saastuneessa vedessä uiminen voi aiheuttaa vatsatautia, ihotulehduksia tai silmätulehduksia.

Uimavesien tutkimustulokset löytyvät uimarannoilta olevilta ilmoitustauluilta sekä Rauman kaupungin ympäristöterveydenhuollon nettisivuilta.

Sinilevää vähän Narvijärvessä sekä Kaljasjärven uimarannalla

Uimavesinäytteiden oton yhteydessä sinilevien määrää arvioidaan aistinvaraisesti. Ensimmäisten näytteiden ottojen yhteydessä sinilevää havaittiin vähän Lapin uimarannan rannassa, Seurakunnan Narvin kesäkodin rannassa sekä Kaljasjärven rantasaunan rannassa. Muilla uimarannoilla sinilevää ei havaittu.

Sinilevien esiintymistä on vaikea ennakoida ja tilanne voi muuttua uimarannalla hyvin nopeasti.

Lämmin ja tyyni sää sekä hyvät ravinneolosuhteet edistävät sinilevien kasvua ja esiintymistä. Sinilevät voivat värjätä veden vihreäksi ja muodostaa veden pinnalle paksuja leväkasaumia.

– Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta ja rannoille voi myös ajautua kapeita leväraitoja. Uimaveden laatu kannattaa aina ennen uimista arvioida silmämääräisesti, terveystarkastaja Jonna Aro kertoo.

Uimista ei suositella vedessä, jossa on sinilevää. Pieniä lapsia ja lemmikkieläimiä ei tule päästää leikkimään tai uimaan. Sinilevää sisältävää vettä ei saa käyttää löylyvetenä eikä sitä suositella pesuvedeksi, tiskivedeksi tai kasvien kasteluun. Ihmisten ja eläinten juomavedeksi se ei sovellu edes keitettynä.

Sinilevää sisältävä vesi voi aiheuttaa uimareille allergisia iho-oireita, pahoinvointia, vatsavaivoja, silmä- ja korvatulehduksia, nuhaa tai yleisoireita, kuten kuumetta ja päänsärkyä.

Uimarantahygienia on yhteinen juttu

Uimarannan käyttäjiä pyydetään kiinnittämään huomiota myös uimarantahygieniaan. Yleisiltä uimarannoilta löytyvät wc-tilat ja roska-astiat. Uimista on syytä välttää vatsa- ja oksennustaudin aikana. Koirien tuominen yleisille uimarannoille ja niiden uittaminen on kielletty.

Tupakointi uimarannoilla on kielletty

Tupakkalakia uudistettiin keväällä ja tupakointi kiellettiin yleisillä uimarannoilla. Kielto koskee EU-rantoja, joissa käyttäjämäärät ovat tyypillisesti suuria ja kävijöissä on paljon lapsia ja nuoria. Tupakointikielto on voimassa toukokuun alusta syyskuun loppuun ja se kattaa koko yleisen uimarannan. Uimarantojen tupakointikieltojen valvontaa toteutetaan pääsääntöisesti valitusten perusteella.